یکی از مباحث مهمی که شما باید بهعنوان کارشناس دیجیتال مارکتینگ یا فردی که در این حوزه فعالیت دارد بدانید، مبحث برندینگ است. در این مقاله قصد دارم دانش خود را در زمینه برندینگ و راهکارهای رشد آن به شما بازگو کنم.
برندینگ (branding) چیست؟
برخلاف تصورات عمومی، شرکتها محصولی را نمیفروشند. آنها تجربیات، احساسات و ایدئولوژی (ideology) خود را با مخاطبان به اشتراک میگذارند. برند، هویت و داستان یک شرکت است که آن را از رقبا در زمینه فروش محصولات یا خدمات مشابه آن متمایز میکند. با برندینگ، میتوانید مخاطبان را با کسبوکارتان آشنا کنید، اعتماد آنها را کسب کنید و در نهایت، فروش خود را افزایش دهید. هدف از برندسازی این است که در ذهن مخاطب خود جایگاه خاصی به دست آورید.
نام تجاری شما مسلماً یکی از مهمترین داراییهای سازمان شماست. به سازمان شما هویت میدهد، کسبوکار شما را به یاد ماندنی میکند و مشتریان را تشویق میکند از شما خرید کنند تا از بازاریابی و تبلیغات شما حمایت شود.
برندهها همیشه تلاش میکنند، ارزشی ماندگار در ذهن مشتری از خود به جای بگذارند. خب، فکر میکنید چه زمانی میتوانید بگویید که به ارزش ویژه دست یافتهاید؟ وقتی که پاسخهای مشابهی برای سؤال «ارزش برند ما چیست و چه اهمیتی دارد؟» از ۲ گروه کارکنان و مشتریان بگیرید.
البته باید در نظر داشته باشید معیارهایی که برای اندازهگیری برنامههای فروش، بهکار میگیرید، در برندسازی جواب نمیدهد. این یک برنامه بلندمدت است و نیازمند صبوری شما در این راه است.
تاریخچه برندسازی
واژهی نام تجاری یا برند برگرفته از کلمهی نروژی برندر، به معنای سوزاندن و داغ کردن است. این عبارت توسط وایکینگ ها به فرهنگ لغت انگلیسی راه یافته و در نهایت در زبان محاورهای رواج یافته است.
شاید در دنیای دیجیتال نام دیوید آکر را شنیده باشید! آکر پدر برندینگ جهان شناخته میشود، استاد بازنشستهی مدرسه کسبوکار ها است و نایبرئیس شرکت مشاورۀ کسبوکار و بازاریابی Prophet است. در دیدگاه او شما میتوانید ارزش یک برند را در سه مورد خلاصه کنید:
- میزان آگاهی از برند: مردم چیزی را انتخاب میکنند که به چشم آنها آشنا باشد.
- وفاداری به برند: راضیکردن مشتری وفادار با استفاده از سایر برندها آسان نیست.
- تداعیهای برند: نمونههایی مثل نام، رنگ و نماد که مصرفکننده را یاد برندی خاص میاندازد؛ ویژگیهای محصول، کیفیت، نوآوری و… ممکن است تداعیکنندهی برند باشند.
اصول برندینگ
شما میتوانید با استفاده از استراتژیها، محصولات و خدمات خود را بهتر بازاریابی کنید و در توسعه تجارت موفق باشید. برخی اصول اساسی برندینگ شامل موارد زیر میباشد که در ادامه با شما در میان میگذارم.
استقلال: اولین اصول برندسازی، برند شما باید مستقل و متمایز از دیگر رقبا و برندهای همرده خود باشد. شما باید بتوانید نام تجاری منحصربهفردی را خلق کنید تا در ذهن مخاطب حک شود.
تمرکز: برند شما باید تمرکز خود را بر روی نقاط قوت خود گذاشته باشد و مجموعهای از منحصر به فردیها را به مشتریان ارائه دهد.
آیندهنگری: دوست دارید برندتان چه تصویری در ذهن مشتریان، کارکنان و رقبا ایجاد کند؟ شما نسبت به آینده برند خود مسئول هستید و این تعهد شما را به مشتریان نشان میدهد پس نمیتوانید بر مبنای آرزوها و دور از دسترس وغیرقابل باور، آن را بچینید.
برند فقط یک نام نیست؛ بلکه مجموعهای از عناصر بصری، بازاریابی و حتی شعار و تبلیغات تجارت شما است.
تعهد: شما باید نسبت به برند خود تعهد داشته باشید. تعهد بالا و تمرکز شده بر روی ارائه خدمات و محصولات با کیفیت برای مشتریان، از مهمترین اصول برندینگ شما است.
5 راهکار طلایی برای ساخت برندی موفق
ساخت برند در یک شب امکانپذیر نیست و شاید لازم باشد سالها برای آن وقت و هزینه صرف شود. اما شما در هر مرحلهای که باشید میتوانید با یک قدم هرچند کوچک، جهت پیشرفت تجارت خود قدم بردارید ولی بهخاطر داشته باشید که قدمهای ابتدایی مراحل برندینگ را باید بهدرستی بردارید.
به همین دلیل به چند نکته ضروری جهت پیشرفت برندسازی اشاره میکنم:
1. هدف خود را مشخص کنید:
هر برند معروف و موفقی نقشه راه مشخصی بههمراه خود دارد. اگر شما هدف مشخصی داشته باشید، از مسیر راه خارج نمیشوید. در واقع آگاهی از هدف، تصمیم گیری را خیلی راحتتر می کند. زیرا داشتن هدف حتی در شرایطی که هیچ ایده ای وجود ندارد به شما کمک میکند تا مسیرتان را پیدا کنید و در جهت درستی قدم بگذارید، نه اینکه از یک شاخه به شاخه دیگر بپرید.
شما میتوانید با استفاده از روش اسمارت (SMART) اهدافتان را تعیین کنید.
۲. مخاطب هدف خود را تعیین کنید:
شما باید نیاز مخاطبین خود را بشناسید. ولی این موضوع را قبول کنید که شما نمیتوانید همه را راضی نگه دارید. کسب وکاری موفق است که نیاز و دغدغه مشتری خود را بشناسد و حول محور آن عمل کند. از خود بپرسید میخواهید چه کسی مشتری شما باشد و این فرد از چه ویژگیها و عادتهای رفتاریای برخوردار است. باید بدانید طرف مقابل شما چه شخصیتی دارد تا بتوانید به خوبی در شکلگیری ارتباط موثر باشید. سپس، براساس همین پرسونای مخاطب، استراتژیهای بازاریابی خود را تعیین کنید.
۳. صدای خود را با برند کسبوکار تطبیق دهید:
شوخ یا پرقدرت، دوستانه یا جدی. این صدا باید در تمام رسانهها یکسان و ثابت باشد؛ بهگونهای که وقتی کاربر، محتوا یا تبلیغی از شما دید، شخصیتی که دارید که در ذهنش شکل بگیرد. به بیانی دیگر این برند نماینده شخصیت شما در ذهن مخاطب است. درست مثل وقتی که با شمارهای ناشناس با دوستتان تماس میگیرید و او از صدا ما را میشناسد یا تا حدودی میتواند حدس بزند.
۴. هویتی بصری ارائه دهید:
هویت بصری شامل لوگو، رنگها، فونتها و سایر المانهای بصری برند است که شما باید آن را رعایت کنید. از لوگو و بستهبندی گرفته تا تیتر و شعار و سایر ملزومات بصری دیگر که لازم هستند ولی همواره سعی کنید به هویتهای بصری قانع نباشید.
چگونه هویت برند بسازیم؟
هویت برند منحصر به فرد بودن کسب و کار شما از نظر طراحی، محتوا و نحوه تعامل شما با مشتریان است. در اینجا چند زمینه وجود دارد که می توانید منحصر به فرد بودن را به ارمغان بیاورید و به برند خود هویت بدهید.
- لوگو و برچسب
- سبک زیبایی شناختی، مانند فونت ها، رنگ ها و تصاویر
- تجربه و تعامل کاربر
- لحن ارتباطی کلی در مطالب شما
- خدمات مشتری و تلاشهای پشتیبانی نحوه تعامل شما از طریق اجتماعی
5. شخصیت برند خود را بشناسید:
یک راه حل کاربردی: از خود یا کارکنان بپرسید که اگر برند شما یک انسان بود، چهگونه آنرا توصیف میکردند.
ولی دلیل استفاده از شخصیت در برند چیست؟ از نظر دیوید آکر، شخصیت برند میتواند بهترین راه برای نشاندادن مزایا و ویژگیهای یک برند باشد. علاوه بر آن، آکر معتقد است کپیکردن شاید بتواند آسان باشد؛ ولی شخصیت را نمیتوان بهسادگی کپی کرد. شخصیت یک برند میتواند در پیداکردن پرسونای مخاطب به شما یاری رساند. دقت کنید برنامههای آتی شما باید بر اساس شخصیت برند شکل بگیرد. اگر به برند خود به عنوان شخصی با ویژگیهای شخصیتی منحصر به فرد فکر کنید، میتوانید خود را به گونهای نشان دهید که باعث میشود بتوانید در سطح عاطفی با مشتریانی که میخواهید جذب کنید. این مورد مهم است؛ زیرا احساسات منجر به تصمیمگیری، از جمله خرید و در نهایت موجب جذب میشود.
کلام آخر
یک برندینگ موفق ترکیبی از طراحی خوب، محتوا و تجربه ای است که شما در اختیار مشتریان خود قرار می دهید. قبل از اینکه شروع به طراحی و ایجاد محتوا کنید، باید تحقیقات مناسبی انجام دهید و یک استراتژی برندینگ واضح ارائه دهید. به یاد داشته باشید که در این راه، افراد با ثبات شروع به “شناختن” میکنند، که منجر به اعتماد و انتخاب شما میشود.
بهترین تجربه برندینگ را داشته باشید.
برگرفته از کتاب Aaker on Branding: 20 Principles that Drive Succes | digitalmarketry.com