تفاوت استراتژی بازاریابی Marketing Strategy با برنامه بازاریابی Marketing Plan آنجایی نمایان می شود که قصد داشته باشید نتیجه تلاش های بازاریابی تان را مشخص کنید.
به طور خلاصه باید بگویم استراتژی، چارچوب و نقشه راه کلی را مشخص می کند ولی پلن بازاریابی می گوید چه اقداماتی جهت رسیدن به ساختار و هدف اصلی لازم است. یا به طور خلاصه چه کاری انجام دهید و چگونه به آن ساختار و هدف اصلی تان برسید. استراتژی و پلن بازاریابی یک برنامه، از مهم ترین اجزای کسب و کار های موفق هستند.
?What is the difference between marketing strategy and marketing plan
یک تفاوت اصلی این دو اصطلاح را می توان به این صورت بیان کرد که استراتژی بازاریابی به عنوان یک عامل مهم، جهت دستیابی به اهداف بازاریابی است. در حالی که برنامه بازاریابی به مجموعه اقداماتی برای دستیابی به استراتژی گفته می شود. رابطه نزدیک بین این دو مفهوم، گاهی ما را دچار اشتباه در مباحث می نماید.
در این مقاله قصد دارم ابتدا به تعریف استراتژی بازاریابی بپردازم و مفهوم آن را بررسی کرده، سپس تفاوت های آن را با برنامه بازاریابی Marketing Plan با شما به اشتراک بگذارم.
استراتژی بازاریابی چیست ؟
در پاسخ به سوال پر تکرار استراتژی کسب و کار چیست باید بگویم که طبق تحقیقات انجام شده، این استراتژی ترکیبی از تمامی تصمیمات اتخاذ شده و اقدامات انجام شده توسط سازمان، اشخاص و شرکت ها جهت تحقق اهداف تجاری، بررسی بازار و رقبا، تعیین اهداف مشتریان، رشد کسب و کار و تامین یک موقعیت مناسب در بازار رقابتی می باشد. استراتژی در واقع ستون و پایه یک کسب و کار است، یا به نوعی می توان آن را به منزله ی اسکلت فلزی یک ساختمان تلقی نمود، زیرا نقشه ی راهی است که با اهداف مجموعه به پایان می رسد.
استراتژیهای بازاریابی ابزارهایی هستند که به وسیله آنها به اهداف بازاریابی میرسیم. مهم است که درک کنیم استراتژی چیست و چه تفاوتی با تاکتیک دارد. استراتژیها روشهایی کلی هستند که برای دستیابی به اهداف خاص انتخاب میشوند. آنها ابزار رسیدن به اهداف را در دوره زمانی مورد نیاز توصیف میکنند. استراتژیهای بازاریابی تکتک روشهای اقدام را که به صورت روزبهروز دنبال خواهند شد، شامل نمیشود. در ادامه باهم به تمامی مواردی که باید هنگام توسعه استراتژی بازاریابی خود رعایت کنید می پردازیم:
۱. تعیین اهداف – Getting Goals
در ابتدا مطمئن شوید که از اهداف کسب و کارتان آگاهی لازم را دارید، سپس می توانید اهداف بازاریابی کوتاه مدت و بلند مدت خود را با توجه به روند کسب و کار موجود مشخص کنید. وقتی از تعیین اهداف صحبت می کنیم می توان به افزایش آگاهی برند که در دهه های اخیر توجه زیادی به این موضوع شده است، افزایش فروش، خلق نوآوری و یا جلب مشتریان جدید اشاره نمود.
۲. تجزیه و تحلیل رقبا – Competitor Analysis
هنگام توسعه استراتژی بازاریابی، باید رقابت در بازار کار را نیز در نظر بگیرید. همچنین آنالیز کردن آن ها را در لیست برنامه های خود قرار دهید. تحلیل رقبا به شما کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف آن ها را متوجه شوید. تشخیص دهید رقبای شما چه کسانی هستند و چه نیازی را از مشتریان خود برطرف می کنند. شاید فکر کنید رقبا بزرگ ترین مشکل شما هستند، ولی در واقع جنگ با اینرسی (هیچ کاری نکردن) مشکل اصلی شماست. بنابراین، ابتدا به این پرسش پاسخ دهید که چرا مشتریان در دنیای رقابت باید جذب کسب و کار شما شوند.
۳. مخاطب هدف – Target Audience
انتخاب سگمنت های بازاریابی که به صورت استراتژیک به توسعه کسب و کار کمک می کنند مربوط به این قسمت می شوند. برای اینکه شما بتوانید در بازاریابی با دیگران رقابت کنید، ابتدا باید درک درستی از نیاز ها و عادات مشتریان خود داشته باشید. این مهم است که قبل از ایجاد و تولید محصول, یک برنامه بازاریابی جهت درک کاملی از مخاطبان هدف خود داشته باشید. مشخص کنید که با استراتژی بازاریابی خود قصد دارید چه مخاطبانی را جذب کنید. درباره چالش ها، سلایق، خواسته ها، نیاز ها، آرزو ها و آمال آن ها، ویژگی های شخصیتی – رفتاری و آنچه که قبل از تصمیم گیری برای شروع نیاز دارید، اطلاعات جمع آوری کنید.
۴. پیام رسانی – Notices
بخش مهمی از استراتژی بازاریابی شما توسعه و به اشتراک گذاری پیام های خود به کارمندان مجموعه، سهامداران و مشتریان است. لحن محتوا و اصطلاحاتی که از آن ها بهره می برید را در نظر بگیرید. به این موضوع دقت داشته باشید که با این محتوا چه احساسی را در مخاطب خود ایجاد می کنید. همچنین قصد دارید چه محتوایی را به کسانی که پیام شما را دریافت می کنند انتقال دهید.
۵. پیشنهاد ارزش منحصر به فرد – Unique Offer
خلق یک ارزش پیشنهادی که شما را با رقبا متمایز می کند می تواند یک سکوی پرتاپ برای کسب و کار شما به حساب بیاید. بخشی از استراتژی بازاریابی این است که متوجه نقطه متمایز برند خود باشید و آن را با توجه به پرسونای مخاطب خود، با مشتریان و مخاطبان به نمایش بگذارید.
انواع مختلفی از استراتژی بازاریابی در حوزه کسب و کار وجود دارد که شما باید نسبت به نیاز و اهداف خود آن ها را برگزینید.
استراتژی بازاریابی برای حفظ، رشد و توسعه و افزایش درآمد کسب و کار شما اهمیت بسیاری دارد. اما دلیل اهمیت آن چیست؟
* با استفاده از استراتژی بازاریابی پیشرفت شما قابل اندازه گیری است. به این معنی که به راحتی می توانید مسیر خود را به سمت اهداف کسب و کارتان از جمله اهداف خاص بازاریابی سوق دهید.
* شما حتی می توانید موانع دستیابی به اهدافتان را بشناسید. اقدامات جدیدی در راستای بهبود اساس کسب و کار خود، برای دستیابی به اهداف مجموعه مانند تغییر قیمت گذاری، جذب نیروی بیشتر، افزودن کانال های مرتبط خلق کنید.
* وجود استراتژی بازاریابی، هماهنگی موثر بین بخش های مختلف تیم را تضمین می کند.
تفاوت استراتژی و برنامه بازاریابی چیست؟
تفاوت در تعریف را می توان اینگونه بیان کرد که استراتژی بازاریابی به طور کلی دلیل تلاش شما برای بازاریابی است. داشتن استراتژی در هر کسب و کاری دلایل گوناگون خود را به همراه دارد. از جمله شناخته شدن بیشتر یک برند برای تضمین مشتریان وفادار در دنیای دیجیتال یا حمایت از رشد خود. شما با هر هدفی، نیازمند یک استراتژی قدرتمند جهت رسیدن به خواسته خود و مجموعه هستید. در مقابل این تعاریف، برنامه بازاریابی روشی است که به وسیله آن استراتژی خود را اجرا می کنید.
به صورت خلاصه بگویم تمرکز اصلی استراتژی بر روی اهداف مجموعه و اهداف کمپین، شناسایی مخاطبان هدف، تجزیه و تحلیل رقبا و چارچوب راه خواهد بود. در حالی که هدف یک پلن بازاریابی توسعه گام های خاصی است که برای دستیابی به اهداف بازاریابی خود لازم است بردارید.
در ادامه باید بگویم هدف از طراحی یک استراتژی بازاریابی این است که اهداف بازاریابی شما را با تارگت های کلی کسب و کارتان هماهنگ کند و در یک راه قرار دهد تا با یکدیگر هم سو شوند.
حالا که با تفاوت استراتژی بازاریابی با برنامه ی راه اشنا شدید، فکر می کنید برای موفقیت در کسب و کارتان وجود کدام یک در برنامه تان پررنگ تر است؟
به یاد داشته باشید برنامه بازاریابی برنامه های زمان بندی اجرایی هستند و به وضوح مسیر اقدام برای تلاش های بازاریابی شما را تعیین می کند. از طرفی دیگر، استراتژی بازاریابی دلیل اصلی اینکه چرا تلاش های بازاریابی در دستیابی به اهدافتان می تواند موثر باشد را توضیح می دهد.
شما به عنوان عضوی از یک سازمان، برای رسیدن به نتایج دلخواه مجموعه و چشم اندازتان، مطمئن شوید که تیم پشتیبان برنامه ای را اجرا می کند که از پیش طراحی شده است.
حمیدرضا عزیزی هستم کارشناس ارشد مدیریت بازاریابی الملل، موسس و مدیرعامل آژانس دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات بعلاوه و فروشگاه سیتیبی کالا، با بیش از 13 سال سابقه در حوزههای دیجیتال مارکتینگ، کسبوکار و تبلیغات. میتوانم در مسیر رشد کسبوکار شما همراهتان باشم.
برای آغاز یک کسب و کار قدرتمند می توانید جهت مشاوره با من در تماس باشید.
منابع: coschedule.com | کتاب طرح بازاریابی کسب و کارهای کوچک نوشته آلن دیب